Drie plastic voetbal stadionstoeltjes. Oranje. De kleur van voetbalvereniging RBC Roosendaal. Een amateurclub die in het verleden betaald voetbal speelde. Nu spelen ze in de Tweede klasse. Hoogtepunt van de club is de bekerfinale in 1986 tegen Ajax. Ajax wint, maar RBC geeft de finale glans. Zo staat te lezen op de site Totoknvbbeker.nl.

Ook de theatervoorstelling ‘De Luiten’ van Productiehuis Plankenkoorts geeft glans aan die turbulente geschiedenis van RBC Roosendaal. Twee broers zitten op de oranje stoeltjes. Het stoeltje in het midden is niet bezet. De ene broer onderuitgezakt, ondertussen een pluisje uit de navel pulkend. De andere broer alert en in zichzelf gekeerd, de boel beschouwend. Ze praten met elkaar, over de lege stoel heen, of tegen de lege stoel tussen hen in. Al communicerend wordt met intiem en ingetogen spel, de geschiedenis verteld van een familie uit Roosendaal. Een familie die als twaalfde man achter RBC Roosendaal staat. “Iedere week weer. Je staat er gewoon.” Een geschiedenis die dus niet verteld kan worden zonder verslag te doen van de ondergang en wederopstanding van de voetbalclub. Een familiegeschiedenis die eveneens hoogtepunten en diepe dalen kent. Een prachtige en schrijnende scene uit de voorstelling is die, als op de begrafenis van pa alle namen van de spelers van dat voetbalseizoen worden voor­gelezen.

Ik sprak beide spelers na de try-out in ‘Kleintheater Zwaan’ in Gouda. Een theater met ongeveer 25 zitplaatsen. Ze vertelden mij dat voor het tot stand komen van deze productie ook de voetbalvereniging en de supporters belangrijk zijn geweest. Ze hebben in het spelershonk met supporters groeps-gesprekken gevoerd. Van de herinneringen, feiten, fabels en verhalen rondom RBC Roosendaal die daarbij naar boven kwamen is gretig gebruikt gemaakt. Wat bij mij een associatie met ‘Boal theater’ opriep. Een bewustzijns-ontwikkelend volkstheater uit de jaren 80. Alleen deze voorstelling wordt niet gespeeld door het volk. ‘Het volk’ is figurant op de achtergrond.

Voetballiefhebber, columnist en cabaretier Jan Beuving wil een boek schrijven over alle amateur voetbalverenigingen van Nederland. Als hij optreedt in een willekeurige stad of dorp, bezoekt hij vooraf de plaatselijke amateurvereniging. Hij schrijft dan ter plekke een column, die hij tijdens zijn voorstelling in die plaats voorleest. Ik zou Beuving zeker uitnodigen om de voorstelling ‘Luiten’ te gaan zien. Mocht hij nog geen bezoek hebben gebracht aan RBC Roosendaal en het voetbalstadion ‘De Luiten’ voor zijn boek.

Het was een genot om te zien hoe goed Ad Paantjes en Dragon Zuijkerbuijk op elkaar ingespeeld zijn. Stiltes zijn bij hen geen stiltes, maar stille monumenten. Niet zo verwonderlijk, want deze luitjes werken volgend jaar 25 jaar samen.
Dit vraagt om een jubileumvoorstelling. Kleintheater Zwaan heeft plek voor 25 toeschouwers. Een link is gauw gelegd. Ik kijk er nu al naar uit, om op een van de 25 stoelen te zitten.

roboodt

16-05-2022