‘Samen spelen is samen delen’

In een van de kinderverrassingen zit kauwgom. Een goedje dat voor jou tot één van de verboden vruchten behoort. ‘Nou vooruit dan maar… voor deze ene keer. Maar wel eerlijk delen met Truusje’, waarmee je hebt afgesproken. Later die middag zie ik dat jij nog steeds op je kauwgom aan het kauwen bent. Margo heeft jou al uitgebreid voorgedaan hoe je bellen kan blazen. Gelukkig nog niet van die grote, die op je voorhoofd in je haar uit elkaar spatten.

Ondanks jouw erg overtuigend klinkende ‘kijk eens pappa’ lukt het je nog niet echt een bel te blazen. ‘Wacht even, dan doe ik het ook een keer voor.’ Voor ik er erg in heb, heb je jouw kauwgom al in mijn mond gestopt en ben ik erop aan het kauwen en blaas er bellen mee.
Later die avond vertel ik aan Margo, dat ik die bonk kauwgom wel heel erg groot vond voor zo’n klein kindermondje. Daarop schiet zij in de lach en vertelt dat dat komt omdat Truusje haar deel terug heeft gegeven toen ze naar huis ging, voorgekauwd en wel.

Margo blijft grinniken. En vertelt dat jij bij het ophalen voor de zwemles je kauwgom ook nog hebt gedeeld met Liesje. Liesje keek zo smachtend naar jouw gekauw en gesmak dat jij de bonk uit je mond nam, en deze tot een langgerekte slang trok. Jij er een helft van af scheurde en deze aan Liesje gaf. Die dit kleinood zonder er bij na te denken gelijk in haar mond stak. Zwijgend, maar intens gelukkig kauwend legden jullie samen de weg naar het zwembad af. Wel moest Liesje van jou haar kauwgom bij het zwembad teruggeven. Tijdens de zwemles is de kauwgom goed bewaard in een bekertje.

Ik realiseer mij dat het stuk kauwgom in wel 4 verschillende monden heeft rond gezworven.

Ja, samen delen is samen eten.

11-06-2022

roboodt

(‘samen delen is samen spelen’ is een herschreven ‘dreutel’ uit 2004. Gebruikt in de ouder-speech bij het 21 diner van mijn dochter op 11-06-2022 )