Bij het voorin mogen zitten komen allerlei gewoontes en rituelen kijken. Sommige kinderen staan op voorhand te sjorren aan het bijrijdersportier. Waarna ze teleurgesteld achterin moeten gaan zitten. Want, veiligheid boven alles. Zijn er achterin genoeg zitplaatsen, dan blijft de bijrijdersstoel leeg.

Anderen vinden het prima om achterin te zitten. Zo kunnen ze nog even in hun eigen belevingswereldje blijven. Ook de onderlinge verstandhouding van de kinderen heeft invloed op wie naast wie moet zitten. Een stoelendans geregisseerd door de chauffeur.

Laatst zat Pietje voorin. Hij is in een opperbeste stemming, neuriënd en met zijn handjes beweegt hij mee op de muziek.
Ik voel op een gegeven moment een handje tegen mijn arm. Kijk ik opzij, zie ik een pols in 90 graden naar mij toe gedraaid: ‘alsof ik ten dans word gevraagd.’

Oh, ik smelt. Ik zou graag aan dat verzoek voldoen. Maar ik moet mij toch echt op het verkeer concentreren.

roboodt