Ik kan mij soms zo opwinden over bepaalde futiliteiten dat ik alle redelijkheid verlies. Op zo’n moment, erfelijk belast als ik ben met driftbuien, valt er geen land met mij te bezeilen. Laat mij met rust, rot op en meer van dat soort gedachten is het enige wat ik dan nog kan bedenken. In de loop van de tijd heb ik dit soort reacties beter onder controle weten te krijgen. Maar toch….
Bij het vergelijken van twee columnisten voor een opdracht van mijn schrijversopleiding begrijp ik weer welke technieken mij hierbij kunnen helpen. In hun columns ergeren ook deze schrijvers zich aan iemands gedrag, zonder in blinde woede uit te barsten of onredelijk te worden. Beide columnisten Sylvain Ephimenco en Marijn de Vries schrijven in dagblad Trouw.

Ephimenco gaat in zijn column te rade bij anderen om beter inzicht te krijgen waarom hij zo geagiteerd is. Hij verzamelt op deze manier meer argumenten die zijn betoog ondersteunen en hem sterken in zijn afwijzing. Een samen sta je sterk gevoel en andere invalshoeken die zijn opwinding enigszins temperen. Als een soort alwetende velt hij dan een oordeel. Een verwerpend oordeel.
Marijn de Vries gaat juist bij zichzelf te rade. Vergelijkt haar eigen gedrag met het gedrag dat zij diskwalificeert. Zij kruipt als het ware in de huid van diegene die afgekeurd wordt. Zij doet dit met empathie en de nodige humor. Vooral haar humor relativeert en maakt haar mild in haar oordeel. In tegenstelling tot Ephimenco is haar inzicht niet veroordelend maar juist vragend.

Om mijn eigen korte lontje in toom te houden probeer ik vooral humor te gebruiken. Een kwinkslag die relativeert en de boel voor even op zijn kop zet. Inzicht is het andere wapen tegen onredelijke uitbarstingen. Jezelf afvragen waarom al die opwinding.
Schrijven is voor mij daarbij een mooi hulpmiddel. Niet door te schrijven over zaken waar ik boos over ben maar juist het schrijven op zich. Schrijven geeft rust, ontspanning en plezier. Is een broodnodige uitlaatklep voor mij.

Ja, ik word nog wel een broodschrijver, alleen eerst nog heel veel meters maken.

30-06-2022

roboodt