Met gespitste oortjes kijkt ze mij aan. Als ik de braam met een pisboogje naar haar toe gooi, hapt ze nonchalant naar links of rechts. Soms doet ze alleen haar bek open als de braam recht op haar afkomt. Negen van de tien keer vangt ze raak. Vang…, een spelletje bij wandelingen langs landerijen of bosrijke gebieden dicht in de buurt van landbouw­gronden.

Vorig jaar gebruikte ik bij gebrek aan trainingssnoepjes een braam. Die bleek ze wonderwel te lusten. Zelfs zo lekker te vinden dat ze nu soms haar snuit in een braamstruik duwt en met getuite lippen een braam plukt. Omdat ze regelmatig wordt ontwormd kan dat geen kwaad voor haar. Wij plukken alleen bramen op vos-veilige hoogte. Het is erg vertederend om te zien hoe rustig en voorzichtig ze dit doet zonder zich te bezeren aan de doornen.

Hoe voorzichtig ik ook probeer te plukken, zonder verwondingen lukt het mij niet. Ik ben te gulzig. Naast de vele tot bloedens toe prikken in mijn vingers en schrammen op mijn armen en benen ook nog de jeuk en irritatie van brandnetels. Juist als ik met korte broek en blote armen aan het wandelen ben.

De bramen en brandnetels groeien wonderbaarlijk door en om elkaar heen. Wil ik een mooie zongerijpte braam plukken boven in de struik, moet ik voorover buigen en naar boven reiken. Proberen niet mijn evenwicht te verliezen in een poging de hoge brandnetels te ontwijken.
Bramen en brandnetels zijn stikstofminnende planten. Door te veel stikstof in de bodem komen ze nu meer voor dan vroeger en groeien extra hard. Dit jaar waren er al vroeg veel rijpe bramen en hoog opgeschoten brandnetels.

Vang…, acht van de negen gevangen bramen eet ze op. Kieskeurig als ze is spuugt ze sinds kort toegeworpen bramen uit. Daar haalt ze dan haar neus voor op. Zouden die door te veel stikstof niet lekker meer zijn, te smakeloos door te snelle groei? Of zou ze gewoon oververzadigd zijn door de enorme hoeveelheid?

19-08-2022

Roboodt