Iemand betoogde eens dat het maken van kunst voor 80 procent bestaat uit kijken, 15 procent lummelen en 5 procent heel hard werken. Iemand anders vroeg mij eens: en wat heb jij nu zo al gedaan vandaag?

Oh, vanmiddag heb ik op een krukje naar een beeld in wording zitten kijken. Met mijn ogen het bouwsel aftasten. Als die ergens achter blijven haken, mij afvragen waarom. Blijft mijn blik hangen door een positieve visuele beleving of negatieve? Kan ik dat positieve versterken en het negatieve wegwerken? Maar de centrale vraag bij dit kijken is: wat ik zie, is dat wat ik wil vertellen?

Daarnaast is kijken voor mij belangrijk als voorbereiding. Iets wat mij opgevallen is, een waar­neming waarover ik een opmerkelijke gedachte krijg, roept bij mij het verhaal op dat ik wil gaan verbeelden. Als beeldhouwer kijk ik ook nog met mijn handen. Zij nemen waar. Zij voelen, wegen en vormen de materie waarmee ik werk. Lood, 19 millimeter dik glas en leisteen. Zwaarwichtig materiaal dat zijn tol heeft geëist, de duimen willen niet meer. Mijn handen waren de vulpennen die het verhaal schreven.

Nu, bij het verbeelden met woorden is kijken ook weer de basis. Door dingen waar te nemen, te observeren komen de gedachtes waarover ik wil schrijven. Vaak zijn dat persoonlijke gebeurtenissen die ik met een glimlach herkenbaar wil maken voor anderen.
Zat ik vroeger in mijn atelier op een krukje naar een beeld te kijken, tegenwoordig kijk ik in mijn werkkamer naar letters op mijn beeldscherm. Met mijn ogen de teksten en de witruimtes aftastend. Al lezend en nadenkend over hoe ik het wil verwoorden. Zinnen herlezen, herschrijven, opnieuw herlezen en zelfs hardop voor mijzelf voorlezen. Woorden, synoniemen opzoeken in een schermmodus die altijd open staat als ik bezig ben. Onder het schrijven vraag ik mij steeds af: is dit wat ik wil vertellen, op deze manier en met deze woorden?
Ik heb wel een computerbril nu. Om hoofdpijn door het vele turen naar het scherm te voorkomen.

Schrijven is ook kunst. Dus 80 procent kijken, 15 procent herkauwen en ook hier 5 procent heel hard werken.

16-09-2022

roboodt