WACHT, een huisje!

We zitten met z’n vijven om tafel. WACHT, een huisje! Hoor ik iemand zeggen. Iedereen spitst zijn oren. We kijken elkaar verrast en met een glimlach aan. Hoe simpel kan je het krijgen. Al die keren dat we bij elkaar zijn roepen we: de naam werkgroep brugwachtershuisje bekt niet lekker. Is niet uitnodigend. We moeten echt iets anders verzinnen.
Maar ja, eerst de inhoud dan pas de verpakking. Weten waar we het over hebben. Zodat we met een passende naam kunnen komen.

Inhoudelijk zijn we al een stuk verder. In gesprekken met de gemeente zijn de wederzijdse intenties in positieve zin uitgesproken. Het gebruik van de huisjes in de periode rond Gouda bij Kaarslicht heeft de algehele instemming van de wethouder, de dienst vastgoed en de ambtenaar van cultuur. Het huisje aan de Kleiwegbrug kunnen we op korte termijn al gebruiken.
Wel moeten we bij gebruik er rekening mee houden dat toegang voor personeel mogelijk blijft. Voor onderhoud en in acute situaties voor de bediening van de Haastrechtse brug en de Rabatbrug. Bij het huisje van de Kleiwegbrug is de verkeers­situatie aan de voorzijde een aandachtspunt. Hier is erg weinig ruimte voor voetgangers om van dichtbij te kijken. Ondanks deze restricties zien wij wel mogelijkheden.

De vaart zit er in. Met de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes hebben we op een middag een wandeling langs de drie bruggen gemaakt. Er is geregeld dat we in twee van de drie huisjes ook naar binnen kunnen. De dienstdoende brugwachter volgt ons op zijn fiets. Vlak voordat wij bij het Bolwerk de Sint Remeynsbrug willen oversteken om bij de Rabatbrug te komen fietst hij ons opeens snel voorbij. Om niet te hoeven wachten voor een geopende brug zetten ook wij er flink de pas in. Waarna we bij de Rabatbrug alsnog moeten wachten totdat hij klaar is met de bediening van de Sint Remeynsbrug en het huisje van de Rabatbrug voor ons opent.
Een van de bestuursleden vertelt over het project in het brugwachtershuisje van de Prins Hendrikbrug in Dordrecht. Jaren lang is daar met poppen een vervolgverhaal neergezet over brugwachter Teus. ’s Avonds vertel ik dit aan mijn buurvrouw. Zij heeft een vriend in Dordrecht en komt er geregeld. Ja, dat verhaal heb ik gevolgd. Het is heel beeldend, vertelt zij. Met op een gegeven moment een zielige brugwachtersvrouw alleen omdat Teus was opgenomen in het ziekenhuis. Hoever kan je verhaal reiken? Bijzonder dat iemand helemaal uit Gouda dat opgepikt heeft. Hoever kan je verhaal reiken?

Rondstruinend op internet kom ik meer te weten over het verhaal van brugwachterspop Teus. In april 2018 heeft hij werk gekregen bij de brug in Dordrecht. Via omzwervingen naar Almelo en een overplaatsing naar Den Bosch komt Teus steeds opnieuw naar Dordrecht. Waar hij tot december 2022 blijft werken als brugwachter. Nu is hij te vinden in het stadskantoor van Dordt. In een kantoortje zo groot als een biechtstoel heeft hij tegenwoordig de leiding over het Snel Loket van de gemeente.
Ik kan mij zo voorstellen dat Teus, ondanks zijn positieve levensinstelling, zich erg benauwd voelt daar. Wellicht dat een nieuwe aanstelling hier in Gouda iets voor hem is. Ik wil mij daar wel voor gaan inzetten.

Als tijdslijn houden we aan om in december met de drie huisjes tegelijk in de publiciteit te komen. Meeliftend op Gouda bij kaarslicht en de lichtkunst expositie van de Firma denken we aan drie lichtkunst objecten. In het Kleiweghuisje willen we ons al eerder, met Open Monumenten­dag, manifesteren. Waarschijnlijk met een fotoproject van Ria Volk over de brugwachters. Alles onder voorbehoud van.

Nu we inhoudelijk zo ver zijn is het tijd voor een pakkende naam.
Werkgroep: WACHT, een huisje! Unaniem aangenomen.

mei 2023