Plogs RIJDEN EN OMZIEN

 • Kinderliedjes
  Ik heb een hondje en die wiebelt met z’n kontje. Het water stijgt en stijgt en stijgt, totdat je een volle spoelbak krijgt. Blub blub bluppie, hé daar zwemt een guppie. Zomaar een paar zinnen op rijm van kinderliedjes zanger-muzikant Dirk Scheele.Rijm die ik vaak zonder erbij na te denken invul en ook de kinderen […]
 • Tortelduifjes
  Marietje klopt met haar handje op de lege stoel naast haar. Ze ziet Allie en zijn moeder aan komen lopen. Om Allie in de gordel vast te zetten moet ik Marietje steeds even opzij duwen. Moeders en ik kijken elkaar glimlachend aan. Tijdens de rit hebben die twee de grootste pret. Marietje zit ook steeds […]
 • Deeltijd
  Deeltijd wordt verleden tijd. De deeltijd behandeling stopt aan het einde van de maand. Rijden voor de deeltijd is altijd apart. Ophalen de eerste keer is vaak zoeken in welke klas ik moet zijn bij weer een andere basisschool. Altijd één op één met een kind in de auto. Alleen de laatste tijd soms twee […]
 • Het kind in mij
  Bij de schrijfcursus korte verhalen krijg ik de vraag: Kan je mij vertellen wat die columns RIJDEN en omzien van jou nu eigenlijk zijn. Zonder er lang over na te hoeven denken antwoord ik: Gewoon, het zijn kinderverhaaltjes.Kinderverhaaltjes voor volwassenen, om voor het slapen gaan aan jezelf voor te lezen. Zeker als je net jezelf […]
 • Lente
  Allie roept: het is lente en wijst naar een boom die al een beetje groen uitloopt. Zijn vader die hem naar de auto begeleidt vertelt hem dat het nog steeds winter is. Nee, het is lente geeft Allie zijn vader van repliek. Wij kijken elkaar met een glimlach aan. Het voelt inderdaad als lente, zo […]
 • Boink
  Allie, Pietje en Marietje en de anderen in de auto merken amper dat ik tegen mijn voorligger ben gereden. Ik kijkt ze één voor één aan. Gelukkig zie ik geen verschrikte gezichten. Meer dan een boinkje is het niet. Geen grote klap of dreun, slechts één boink. Rijd ik met deze gladheid nog zo voorzichtig, […]
 • Vakantiehulp
  De groepen van de dagbehandeling zijn in de kerstvakantie gewoon open. Wij invalchauffeurs zijn dan meestal ingeroosterd om te rijden. Het is niet druk, veel kinderen zijn toch door hun ouders en/of verzorgers enkele dagen thuis gehouden. Het lukt makkelijk om de ritten met slechts twee auto’s rond te krijgen. Tijdens het koffiedrinken zie ik […]
 • Dag sinterklaasje daág daág
  Hoor wie klopt daar kinderen… Een spannende tijd die bij sommige kinderen veel onrust geeft. Het hele Sint-thema is daarom op de dagbehandeling tot slechts een week beperkt en ze houden het klein. Er is aan de ouders en verzorgers gevraagd om hun kind niet te schminken of te verkleden en om ook geen gekregen […]
 • Collegiale quiz
  Ik heb me opgegeven voor de pubquiz. Wij chauffeurs zijn op de teamdag van de groepswerkers uitgenodigd om mee te doen. Ik hoop op niet te veel vragen over het werk. Nog steeds ben ik slecht in het onthouden van namen. Wel weet ik dat tegenwoordig de letter y in kindernamen veel voorkomt. Van de […]
 • E.H.B.?.
  Met twee groepsleidsters komt Allie het secretariaat binnenlopen. Hij heeft E.H.B.K. nodig: eerste hulp bij kinderen. In mijn wilde jaren vroeger, maakte ik kennis met het begrip E.H.B.A.: eerste hulp bij actie. Bij een blokkade tegen de komst van kruisrakketten bij de vliegbasis Woensdrecht bleef ik in het prikkeldraad hangen. Drie hechtingen later kon ik […]
 • Zomers september
  September en 30 graden Celsius wie had ooit gedacht. De airco in de auto kan daar niet tegenop. Op weg naar huis vallen de kinderen één voor één in slaap.De moeder van Allie vraagt aan mij of ik dat niet kan voorkomen. Allie slaapt namelijk ’s avonds zo slecht na een tukkie in de middag. […]
 • Vloeken in de kerk
  Ik weet het, ik weet het. Het is vloeken in de kerk. Maar… toch kan ik het niet laten. Mijn omgang met de kinderen vergelijk ik vaak onwillekeurig met hoe ik omga met mijn hond Binthi. Duidelijkheid, consequent zijn en veiligheid bieden zijn het belangrijkste om haar enigszins onder appel te hebben. Zaken die ik […]
 • Flipperen
  Ik ben zo’n drie weken ingeroosterd. Drie weken in dezelfde auto rijden, een automaat. Linkerbeen onder de stoel verstoppen en met je rechterbeen alleen gasgeven en remmen.Wat een toeters en bellen heeft deze automaat. Allemaal verschillende piepjes als de sensoren iets detecteren. Hard of zacht, hoog of laag afhankelijk van de positie of de afstand […]
 • Levenslessen
  #7op vakantie gaanisvaak niet leuk maar #8op vakantie zijnisdes te leuker
 • Levenslessen
  #3chauffeurszijnstom maar #4ooknaar stomme chauffeursmoet je luisteren
 • Zingen
  Zingen de kinderen bij jou in de auto, vraag ik bij de koffie aan een andere chauffeur. Ja, om de beurt mogen ze zingen. Maar of je het zingen kan noemen, het is vaak meer een soort gemurmel in een ritmische cadans.Leuk zeg, denk ik, met een beetje jalouzie. Bij mij in de auto ben […]
 • Familie
  Om 06.15 uur is er voor de jarige chauffeur al een eerste felicitatie op de calamiteiten app. Ook het secretariaat doet mee. Om 07.05 uur komt er een felicitatie appje van de dames van voor. Telkens is er weer dat piepje als een van de andere chauffeurs feliciteert. Eigenlijk een oneigenlijk gebruik van de calamiteiten […]
 • Alle zeilen bij zetten
  Sta ik in de file zie ik in mijn binnenspiegel dat Allie hevig op en neer wipt en zijn gordel heeft losgemaakt. Hij zit helemaal achterin. Om bij hem te komen zal ik eerst Marietje in de berm moeten zetten, daarna mij in allerlei bochten moeten wringen om over hem heen de riem weer vast […]
 • Aanrijding
  Mijn keyfob heb ik ooit eens mijn tele-transporter genoemd. Het is de sleutel die ik gebruik om van de ene wereld naar de andere wereld te komen. Hiermee verschaf ik mij toegang tot de kinderwereld vanuit de grote mensenwereld en andersom. Deze transformatie gaat gepaard met een hoge piep, die aangeeft dat de aanvraag voor […]
 • Déja vu
  Ja, daar hoort een functioneringsgesprek bij, als je een jaar in dienst bent. Hoe dat was? Samengevat: ik heb plezier in mijn werk. Soms zie ik mijzelf zo lopen, als ik hand in hand met de kinderen op weg ben naar de groepen.Ik krijg dan dat zelfde gevoel dat ik had toen mijn dochter zo […]
 • до побачення
  na veel oefenenzeg ik tegen de moeder‘do pobasjhenja’ ik krijg een glimlachen ook Allie reageert meteen zwaaiend handje een haiku serieopgetekend in mijn hoofdtijdens het rijden
 • Achteruit schakelen
  Verbaasd kijken ze mij aan, als ik onaangekondigd met Allie en Marietje binnen kom stappen. Na twee maanden gedwongen stil zitten heb ik weer een rit gereden. Van de fysiotherapeut mag ik voorzichtig beginnen, mits ik wel mijn duimbrace draag.De groepsleidsters boden aan om te helpen bij het uit- en instappen en het vastzetten van […]
 • Twaalf en een half jaar
  Koffie met gebak vooraf aan het chauffeursoverleg. Een van de chauffeurs is 12,5 jaar in dienst. Er is niet alleen gebak, ook brengen kinderen een grote bos papieren bloemen, tekeningen en een slinger met lieve teksten tijdens het koffiefeestje.Tjeempie, ik ben nog maar een jaar invalchauffeur. Het afgelopen jaar heb ik mij regelmatig verwonderd. Hoe […]
 • Toi toi toi
  Rijden zit er voorlopig even niet in. Wel omkijken naar mijzelf. Na een gipsperiode nu fase twee met een pols-spalk. Ik ben geopereerd aan mijn rechterduim artrose. Voorlopig ben ik twee maanden niet ingeroosterd als invalchauffeur. De komende koude periode hoef ik dus niet extra voorzichtig te rijden, omdat anders de wiebeltand van Allie er […]
 • Tijd
  Vrijdag 29 december de laatste rit van het jaar. Hoewel de Dagbehandeling open is in de vakantie, heb ik alleen Pietje en Allie in de auto. Een korte rit dus. Op de radio heb ik de top 2000 aanstaan. In mijn binnenspiegel zie ik dat Pietje aan het wegdommelen is. Op plaats 345 staat Time […]
 • Omzien is ook …
  Ik probeer rekening te houden met de rugzakjes die de kinderen bij zich dragen. Ze zijn vaak rijk gevuld met gezinsproblemen, die rugzakjes. Enver is niet voor niets een instelling voor hulp bij jeugd- en opvoedproblemen. Als chauffeur krijg ik regelmatig een inkijkje aan de voordeur. Ik zie een zeer verwaarloosde voortuin, of verveloze raampartijen. […]
 • Kinderliedje -canon op de achterbank-
  ja ja janee nee nee ja neeja neeja nee nee neeja ja ja nee janee janee en …… (melodie djingel bells)
 • Sinterklaas
  Zet ik ’s ochtends Allie af in de groep komt mij een glunderende Marietje tegemoet gerend in een prachtig rood/ zwart /roze glinsterend pietenjasje met plooi mouwtjes Achter haar aan een ander kind met een pietenmuts op, die door de hele grote gekleurde veer bijna van haar hoofdje afwaait. Nu spelen zij nog dat zij […]
 • Busje
  Stiekem vind ik het best leuk om een busje te rijden. Tegenwoordig heeft De Vlinder een busje als vervangend vervoer, gelukkig één zonder zo’n commerciële blauwe kentekenplaat. Omdat ik vroeger busjes heb gereden word juist ik dan ingeroosterd. Rijden in een busje heeft z’n voordelen. Je zit hoger dan in een personenauto en hebt daardoor […]
 • Uitzicht
  Voor mij rijdt een busje van Connexxion. Zo’n busje met blauwe kentekenplaat. Groepsvervoer waarover veel te doen is. Door een chauffeurstekort zijn de kinderen vaak lang onderweg. Komen ze te laat op school of worden ze niet eens meer opgehaald.Om personeel te werven hebben de busjes een slogan achterop staan: altijd al een kantoor met […]
 • Fingerspitzengefühl
  In de groepen wordt gewerkt met gebarentaal als ondersteuning bij de taalontwikkeling en om contact te maken. Bewegingen maken vraagt de aandacht. Juist bij kinderen die erg in hun eigen wereldje op gaan, al moet je de gebaren soms letterlijk recht onder hun neus uitvoeren. Dit leer ik in de workshop gebarentaal die wij als […]
 • Vet cool gaaf
  Dat is niet cool laat ik mij ontvallen, als ik reageer op iets wat ik niet leuk vind. ‘Vet cool gaaf, ik moet lachen want ik ben zo braaf’ klinkt het in koor naast mij en vanaf de achterbank. Heb ik iets gemist van Kinderen voor Kinderen of Studio100, dat vijf kinder-keeltjes dit allemaal tegelijk […]
 • Ramen poetsen
  ‘Meneer Roboodt’ hoor ik vanaf de achterbank. Sinds een naamspelletje, spreekt Pietje mij consequent aan met meneer Roboodt. ‘Ja, wat is er Pietje.’ ‘Ik zag je vanochtend de ramen poetsen, met U bril op je voorhoofd.’ Niet begrijpend vraag ik aan hem waar hij dat heeft gezien. ‘Naast mij’, antwoordt hij. Dan begint er mij […]
 • Tellen
  Ik kan al tot 14 tellen, vertelt Pietje apetrots als ik hem weer na mijn vakantie ophaal. Marietje die al in de auto zit wil hem overtroeven. Ik kan heel snel tot 10 tellen. Zonder dat er om gevraagd wordt murmelt ze: een-twee-drie-vie-vij-zes-zee-ach-neeg-tien, gevolgd door een grote zucht. Pietje laat zich niet uit het veld […]
 • De eerste keer
  De Vlinder belde. Niet met de vraag of ik morgen kan rijden, maar met de vraag of ik mijn contract wil verlengen. Hoezo waarom, is er iets mis? Het is alweer een half jaar geleden dat ik op een nul-uren contract ben begonnen, dat nu verlengd moet worden. Natuurlijk. Met een plechtig: ik wil, wordt […]
 • Invalchauffeur -terzijde-
  de grotewisseltruc in noggeenhalf uur indrie verschillendeauto’s gereden
 • Lekke band
  Tussen de reguliere rit en de deeltijd heb ik een klein uur de tijd om een lekke band te laten repareren. Op naar de KwikFit, of zij dat zo snel kunnen doen. “Dan moet je bij hem zijn, die is goed en snel.” Als de auto de brug opgereden moet worden wil ik hem de […]
 • Tien stokslagen
  Ah, jij rijdt dus op zo’n busje met kinderen, is vaak de opmerking als ik vertel dat ik invalchauffeur ben. Nee, wij rijden niet met busjes. Wij rijden in personenauto’s van de instelling. Geen commerciële blauwe nummerplaten zweep. Wat een gejakker en gestress was dat toen ik jaren geleden wel een busje reed. Als chauffeur […]
 • Invalchauffeur -terzijde-
  ter afwisselingvandaag geenvier keerop en neer naar schoonhoven maarvier keerop en neer naar nieuwerkerk
 • Rijden en omzien
  Bij de betekenis van het oud Hollandsche spreekwoord rijden en omzien wordt gesproken over: 1 men moet Rijden en omzien (=men moet voorzichtig te werk gaan) 2 Rijden en omzien (=verderdoen maar ook opletten) Het woordenboek geeft als definitie van omzien: Om.zien (zag om, heeft omgezien) 1 omkijken 2 uitkijken naar: omzien naar een nieuwe […]
 • Wisselen van auto
  Of ik een invalrit wil rijden. De vaste chauffeur heeft corona. Op gepaste afstand krijg ik aan de voordeur de sleutel en de bijbehorende telefoon aangereikt. Ik klik op de sleutel om de auto te openen. Mijn concentratie is bij de overdracht van wie ik waar moet ophalen. Ik loop naar de auto en herhaal […]
 • Smelten
  Bij het voorin mogen zitten komen allerlei gewoontes en rituelen kijken. Sommige kinderen staan op voorhand te sjorren aan het bijrijdersportier. Waarna ze teleurgesteld achterin moeten gaan zitten. Want, veiligheid boven alles. Zijn er achterin genoeg zitplaatsen, dan blijft de bijrijdersstoel leeg. Anderen vinden het prima om achterin te zitten. Zo kunnen ze nog even […]
 • Spiegelen
  In plaats van de gebruikelijk CD met kinderliedjes, heb ik de radio aanstaan. Op deze vroege morgen heb ik even geen zin in ‘Jip en Janneke’ of ‘Ernst, Bobby en de Rest’. Die kan ik ondertussen wel dromen. Als chauffeur moet ik wel wakker blijven. Het ochtendnieuws gaat hoofdzakelijk over de Oekraïne crisis. Ik vraag […]