Plogs RIJDEN EN OMZIEN

 • Vet cool gaaf
  Dat is niet cool laat ik mij ontvallen, als ik reageer op iets wat ik niet leuk vind. ‘Vet cool gaaf, ik moet lachen want ik ben zo braaf’ klinkt het in koor naast mij en vanaf de achterbank. Heb ik iets gemist van Kinderen voor Kinderen of Studio100, dat vijf kinder-keeltjes dit allemaal tegelijk […]
 • Ramen poetsen
  ‘Meneer Roboodt’ hoor ik vanaf de achterbank. Sinds een naamspelletje, spreekt Pietje mij consequent aan met meneer Roboodt. ‘Ja, wat is er Pietje.’ ‘Ik zag je vanochtend de ramen poetsen, met U bril op je voorhoofd.’ Niet begrijpend vraag ik aan hem waar hij dat heeft gezien. ‘Naast mij’, antwoordt hij. Dan begint er mij […]
 • Tellen
  Ik kan al tot 14 tellen, vertelt Pietje apetrots als ik hem weer na mijn vakantie ophaal. Marietje die al in de auto zit wil hem overtroeven. Ik kan heel snel tot 10 tellen. Zonder dat er om gevraagd wordt murmelt ze: een-twee-drie-vie-vij-zes-zee-ach-neeg-tien, gevolgd door een grote zucht. Pietje laat zich niet uit het veld […]
 • De eerste keer
  De Vlinder belde. Niet met de vraag of ik morgen kan rijden, maar met de vraag of ik mijn contract wil verlengen. Hoezo waarom, is er iets mis? Het is alweer een half jaar geleden dat ik op een nul-uren contract ben begonnen, dat nu verlengd moet worden. Natuurlijk. Met een plechtig: ik wil, wordt […]
 • Invalchauffeur -terzijde-
  de grotewisseltruc in noggeenhalf uur indrie verschillendeauto’s gereden
 • Lekke band
  Tussen de reguliere rit en de deeltijd heb ik een klein uur de tijd om een lekke band te laten repareren. Op naar de KwikFit, of zij dat zo snel kunnen doen. “Dan moet je bij hem zijn, die is goed en snel.” Als de auto de brug opgereden moet worden wil ik hem de […]
 • Tien stokslagen
  Ah, jij rijdt dus op zo’n busje met kinderen, is vaak de opmerking als ik vertel dat ik invalchauffeur ben. Nee, wij rijden niet met busjes. Wij rijden in personenauto’s van de instelling. Geen commerciële blauwe nummerplaten zweep. Wat een gejakker en gestress was dat toen ik jaren geleden wel een busje reed. Als chauffeur […]
 • Invalchauffeur -terzijde-
  ter afwisselingvandaag geenvier keerop en neer naar schoonhoven maarvier keerop en neer naar nieuwerkerk
 • Rijden en omzien
  Bij de betekenis van het oud Hollandsche spreekwoord rijden en omzien wordt gesproken over: 1 men moet Rijden en omzien (=men moet voorzichtig te werk gaan) 2 Rijden en omzien (=verderdoen maar ook opletten) Het woordenboek geeft als definitie van omzien: Om.zien (zag om, heeft omgezien) 1 omkijken 2 uitkijken naar: omzien naar een nieuwe […]
 • Wisselen van auto
  Of ik een invalrit wil rijden. De vaste chauffeur heeft corona. Op gepaste afstand krijg ik aan de voordeur de sleutel en de bijbehorende telefoon aangereikt. Ik klik op de sleutel om de auto te openen. Mijn concentratie is bij de overdracht van wie ik waar moet ophalen. Ik loop naar de auto en herhaal […]
 • Smelten
  Bij het voorin mogen zitten komen allerlei gewoontes en rituelen kijken. Sommige kinderen staan op voorhand te sjorren aan het bijrijdersportier. Waarna ze teleurgesteld achterin moeten gaan zitten. Want, veiligheid boven alles. Zijn er achterin genoeg zitplaatsen, dan blijft de bijrijdersstoel leeg. Anderen vinden het prima om achterin te zitten. Zo kunnen ze nog even […]
 • Spiegelen
  In plaats van de gebruikelijk CD met kinderliedjes, heb ik de radio aanstaan. Op deze vroege morgen heb ik even geen zin in ‘Jip en Janneke’ of ‘Ernst, Bobby en de Rest’. Die kan ik ondertussen wel dromen. Als chauffeur moet ik wel wakker blijven. Het ochtendnieuws gaat hoofdzakelijk over de Oekraïne crisis. Ik vraag […]